- Vitreo anlitades för detaljprojektet av entreprenören Ø.M. Fjeld, en partner som vi tidigare har haft flera framgångsrika projekt tillsammans med. I det här projektet betonade vi universell design och användning av material som tål lite av varje, och det visade sig att Rockpanel kunde leverera både estetik och funktionalitet. Byggnaden ersätter en nedbrunnen ungdomsklubb på samma plats - den här gången ville vi bygga en byggnad som håller!" säger Marie Saunes, arkitekt från Vitreo AS och ansvarig för den detaljerade utformningen av Kurlandsveien 30.
Inkluderande och färgstark ungdomsklubb
Eftersom byggnaden skulle representera och tilltala ungdomar var målet att ungdomsklubben skulle sticka ut, både vad gäller färg och form.
- Som ungdomsklubb var det viktigt att byggnaden framstod som öppen, inkluderande och framför allt tilltalande för unga människor, vilket den verkligen gör med sin unika fasad. I förstudien föreslogs fasadskivor i livfulla färger som ockra, orange och antracit, arrangerade i ett triangulärt mönster. "Vi vidareutvecklade en harmonisk färgpalett som också minimerade spill, vilket påverkade utformningen av väggmönstret", säger Saunes.
Det ställdes höga krav på valet av fasad, och det visade sig att Rockpanel uppfyllde dem alla - och dessutom uppfyllde brandkraven.
- "Vi behövde en leverantör som kunde leverera skivorna som var lätta att kapa och montera, med särskilt fokus på hållbarhet i hörnen. Precis som andra offentliga byggnader måste byggnaden tåla hårt slitage och vara lätt att underhålla. Rockpanel var ett naturligt val tack vare sina flexibla egenskaper. Systemet klarade vinklade skärningar, kunde enkelt anpassas på plats och uppfyllde kraven på hållbarhet, hållbarhet, brandsäkerhet och önskade färger. "Det har varit fantastiskt att arbeta med Rockpanel", säger Saunes.
Det var första gången som både entreprenören och arkitekten var tvungna att testa Rockpanels fasadskivor.
- Vi valde Rockpanel efter att ha insett att produkten uppfyllde våra krav när det gäller funktionalitet, estetik och inte minst miljöaspekten med återvinning. Rockpanel väger en tredjedel av liknande produkter, vilket minskade behovet av byggnadsställningar och förenklade installation och avfallshantering. Det fanns en enhetlighet i hela produkten som vi uppskattade, och återkopplingen från snickarna var att fasadpanelerna var bra att arbeta med", säger projektledare Terje Dysvik från Ø.M Fjeld AS.